Inleiding
In deze periode heb ik voor het eerst in mijn leven een eigen meubel gemaakt. Tijdens het maakproces heb ik veel verschillende keuzes moeten maken en in dit verslag vertel ik wat meer over hoe deze keuzes tot stand zijn gekomen en wat ik hiervan heb geleerd. En tot slot, het eindresultaat!
De romp van mijn kastje is gemaakt van notenhout. De zwarte tekeningen van de nerven in het warme donkerbruine hout vind ik heel mooi. De la en het deurtje zijn gemaakt van eikenhout. De geelbruine kleuren geven een heel mooi contrast met het notenhout. Dat heb ik gedaan omdat ik graag wilde experimenteren met verschillende houtsoorten. Ik vind het resultaat daarvan goed gelukt omdat het licht-donker contrast voor mij een vrolijk en speels effect geeft.
Evaluatie handelingen
Om aan het kastje te beginnen vond ik nieuw en spannend maar ook heel motiverend. Het was voor mij de eerste keer om helemaal zelf een meubel te maken. Ik heb daar zeker fouten bij gemaakt maar ik heb mezelf ook weten te verbazen.
Wat ging er goed?
- Het lijmen en opwerken van de herlijsten is goed gelukt.
- De achterwand van het kastje fineren vond ik leuk om te doen. De twee stroken fineer zijn strak tegen elkaar aangelijmd waardoor het een geheel lijkt.
- De staarten en nesten in mijn la zijn heel netjes. Ik merk dat ik steeds beter overweg kan met een beitel. Alle borstlijnen en zijdes zijn gesloten.
- De lammeloverbinding in de romp is goed gelukt. Ik zag er tegenop omdat ik de lammelofrees moeilijk vond in te stellen. Na een paar keer te frezen op een proefstukje had ik wat meer zelfvertrouwen en ben ik trots op het resultaat.
- De vormgeving van het kastje vind ik goed gelukt. Ik ben tevreden over het handvat van de lade. Daarin zie je het patroon van de twee houtsoorten weer terugkomen.
- Ik merk dat mijn werktempo op een goed niveau ligt. Ik loop niet achter en kan mezelf vaak aan het werk zetten.
Wat ging er minder goed?
- Soms kan je heel geconcentreerd zijn en toch domme fouten maken. Tijdens het maken van de nesten aan de voorzijde van de la heb ik niet goed opgelet of deze wel dezelfde kant op wezen. Mijn oplossing hiervoor was het plankje doormidden te zagen, om te draaien, en te bevestigen met een lammeloverbinding. Deze oplossing blijft alleen zichtbaar aan de binnenzijde van de la.
- Door de zaagsnede aan het front van de la is ook de breedte van de la kleiner geworden. Deze valt nu iets te veel naar binnen vergeleken met het valse front. In het vervolg zou ik kunnen kiezen voor een iets grotere bruto lengte bij het zagen.
- Bij het schuren van de romp ben in soms ook de fout in gegaan hoeveel impact dat kan hebben. Dat heeft gezorgd voor een paar enkele uitgebroken puntjes en krasjes op de romp.
- Bij het lijmen van de la heb ik de achterzijde iets te diep de groef in gelijmd waardoor de bodem er heel stroef in ging.
- Voordat ik naar de machinale ga probeer ik me altijd voor te bereiden. Het moment dat ik daar binnen stap begin ik vaak wel aan dingen te twijfelen. Daardoor duurt het altijd erg lang voordat ik weer door kan gaan in het lokaal.
Hoe was de samenwerking?
Tijdens de praktijkuren op school krijgen we veel vrijheid hoe we onze tijd besteden. Je ziet daardoor dat leerlingen elkaar snel opzoeken. Vaak om elkaar te helpen en tips te geven. Ik zelf heb vooral een goeie samenwerking met Tessa. We begrijpen elkaar goed en kunnen elkaar veel leren. Ik vind het vooral fijn om niet alleen te zijn in de machinale. Een tweede oog is altijd fijn. Door dit vaak samen te doen heb ik hier meer zelfvertrouwen in gekregen.
Het gebeurt ook nog wel is dat je een extra handje nodig hebt. Bijvoorbeeld tijdens het lijmen is dat fijn. Dave en Jip zijn allebei jongens die je daarbij graag even komen helpen. Ze hebben allebei al iets meer kennis en kunde dan ik en daarom kan ik veel van ze leren.
Evaluatie plannen en organiseren
Zoals eerder benoemd vind ik dat mijn werktempo op een goed niveau ligt. Voor sommige dingen heb ik meer tijd nodig dan anderen en soms minder. Ik probeer altijd goed om me heen te kijken naar de stappen die mijn klasgenoten zetten. Daarna ga ik voor mezelf bedenken of dat voor mij ook de slimste en de snelste manier is.
Bij elke les zorg ik wel een doel voor mezelf te hebben. Dit doel wordt niet altijd behaald omdat ik soms onderschat hoelang sommige handelingen duren. Ik merk dat het plannen en organiseren mij goed afgaat wanneer ik duidelijk weet wat er van me wordt gevraagd. Wel zou ik beter mijn dagjournalen kunnen bijhouden. Deze periode heb ik mijn kastje bijna helemaal afgerond. Alleen de poten moeten nog worden aangebracht en ik moet heb meubel nog afwerken.
Deze periode vond ik dat onze klas niet op tijd is geïnformeerd wat betreft inleverdatum. Ik had het fijn gevonden als er iets meer informatie was gegeven over de eindweek. Zo had ik beter kunnen plannen voor verslagen en toetsen, waardoor ik ook meer aandacht ik het op- en afwerken van mijn kastje had kunnen steken. Dit is voor iedereen een moeilijke tijd om vooruit te plannen en organiseren. In het vervolg hoop ik op betere communicatie met docenten. Zo denk ik mijn eigen planning beter te kunnen bijhouden.
Wat heb ik geleerd?
In de afgelopen periode heb vooral geleerd zelfstandig met machines om te gaan. De meeste machines had ik nog nooit gezien voordat ik hierop school kwam. Ik had er in het begin veel moeite mee omdat ik ze ingewikkeld vond om in te stellen maar ook een beetje eng. Nu ik daar iets beter bekend mee ben heb ik geleerd hoe ik hier veilig en goed mee om kan gaan. Altijd eerst een proefhoutje zagen/frezen en dan kan er weinig fout gaan.
Conclusie
Ik ben heel erg tevreden over het eindresultaat. Het kastje wat ik heb gemaakt oogt stoer maar ook vrolijk. Superleuk om een zelf gemaakt meubel in mijn kamer te kunnen neerzetten ook.